tiistai 29. maaliskuuta 2011

Radius

Tämän kerran tavoitteena oli tehdä otelaudan kaarevuus eli radius. Halusin kaarevuuden 14", vaikka Les Paulissa on perinteisesti 12". Teoriaa löytyy seuraavasta linkistä: http://en.wikipedia.org/wiki/Fingerboard

Hiomisessa käytettiin hionta klossia. Siihen on haluttu radius koverrettu ja hiontapaperi kiinnitetään teipillä, tosin minulla oli tarralla olevaa hiontapaperia Biltemasta. Karkeimmalla (k80:llä) hiottiin ensin kaarevuus sopivaksi ja sitten siirryttiin hienompaan (k120:n). Viimeistely tehtiin k320:llä, jolla sai oikein sileän pinnan.


Suttasin otelautaan liitua, jotta näkisin miten tasaisesti paperi ottaa. Teoriassa keskiviiva riittää. Satulan ja tallan puoleiset otelaudan päät meinasi lähteä pyöristymään enemmän ja näitä piti erityisesti tarkkailla. Tärkeää oli myös että klossi ei lähtenyt kiemurtelemaan, vaan pysyi suorassa (kuten kiskoilla) koko ajan. Kiemurtelu aiheuttaa sen että otelaudan toisella puolen on eri radius kuin toisella.



Sitten otelaudan rungon päästä pitää ottaa enemmän, koska siellä leveämpi kaula. Eli on siinä tarkkailemista ja muutenkin otelauta reunoilta meinaa pyöristyä enemmän. Liitu on hyvä tässä tarkkailussa, sillä voi kontrolloida mistä paperi ottaa. Samoten kannatti käyttää pitkää teräs viivainta jolla näki sen että lähtikö otelaudasta liikaa päistä.



Hioin välillä tasaisella klossilla otelaudan keskialuetta (en reunoja), jotta merkit tulisivat paremmin näkösälle ja otelaudan naarmut häviäisivät. Sitten taas jatkettiin kaarevalla klossilla.

 
Mutta lopulta radiuksesta tuli kohtuu hyvä, oikean mallinen.

Hivenen tuolta reunoilta lähti liikaa (kun radius tulkilla katsoo), mutta en usko sillä olevan juuri merkitystä. Itse olen ainakin kohtuu tyytyväinen tulokseen.

Sen verran jäi aikaa että kerkesin mallailla otenauhoja, joiden asennus olisi sitten seuraava homma. Tein yhden kokeeksi. Nauhassa tulisi olla pikkuisen jyrkempi radius kuin otelaudassa, eli reunat ottaisivat ennen keskikohtaa otelautaan, asennusvaiheessa. Nauhojen tulisi olla kohtuu sopivan levyiset ja reunoja hieman viistottu valmiiksi irtaallaan, näin on sitten asennettuna vähemmän työtä.

Sitten siitä pitää ottaa nauhan alta reunanauhan levyinen pala pois ja viilata pohja tasaiseksi ennen asennusta. Pistin edellä mainitut opettajan kommentit itselle tähän muistiin valmiiksi nauhojen asennusta varten. Mutta se on sitten kokonaan toinen tarina....

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti