tiistai 15. maaliskuuta 2011

Otelaudan liimauksen valmistelua

Tavoitteena tällä kertaa oli saada otelauta liimattua kaulaan, tai sellainen oli suunnitelma alunperin. Kuulin että liimauksen pitäisi kuivua vähintään kolme tuntia, mieluummin vuorokausi, jotta otelauta ei ponnistaisi keskeltä. Tämä liittyi jotenkin puun vettymiseen tai johonkin sen suuntaiseen ilmiöön. No ajattelin sitten että liimaan sen kotona ja nyt teen vain tarvittavat esivalmistelut.

Eli aloitin kaularaudan sovittamisella uraan. Siinä piti hieman suuren ja siistiä lavan puoleista koloa, jotta raudan mutteri sopi hyvin uraan. Ja samalla liimasin pienen 'vainoharhapalikan' uran toiseen päähän stoppariksi, jos vain rauta sattuisi liikkumaan uraa pitkin (aika mahdotonta tosin).


Raudan päälle voi levittää maalarin teippiä jottei liima pääsisi uraan. Ja raudan kierteet kannattaa suojata myös teipillä.

Seuraavaksi sovittelin kaulaa keskilinjan oikein bodyyn nähden ja puristin otelaudan kaulaan kiinni. Sitten porasin otelaudan läpi kaulaan 1,5mm reiät (eri päihin ja vastakkaisille puolille ), joihin tuli pienet naulat estämään otelaudan luistelua liimauksen aikana. Reiät tulivat nauhauraan ja jäävät nauhojen alle piiloon. Naulat kopautetaan sitten hieman kiinni kun liima on levitetty.


Aikaa jäi sitten sen verran että tekaisin mäntylankusta otelaudan päälle sopivan palikan, jossa on naulojen kohdalla reiät. Tämän päälle pitäisi vielä laittaa kovalevyn palanen, jotta puristuksesta tulisi tasainen. Tein myös alle kaulan profiilia myötäilevän palikan. Eli liimausta vaille valmis, yritän tehdä tämän lähipäivinä kotona.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti