sunnuntai 27. helmikuuta 2011

Otelautamerkit

Asentelin viikonlopun aikana otelautaan helmiäis (MOP) merkit. Tämä ei kyllä omasta mielestä mennyt ihan putkeen, otelauta lohkesi parista paikkaa ja yksi merkki on hieman vinossa. Lohkeamat eivät olleet tosin pahoja, mutta enemmän tuo merkin vinous huolettaa, en tiedä saako sitä korjattua jälkikäteen tai huomaako juurikaan valmiina. Eben näyttää olevan kovana puuna hankala työstää ja herkkä lohkeamisille. No selitän nyt kuitenkin työstövaiheet, oli lopputulos mikä oli.

Aloitin hakemalla merkeistä ja nauhaväleistä keskikohdat. Niiden avulla merkit saataisiin kohdalleen. Olin jo aikaisemmin valinnut, mitkä menee mihinkin kohti ja miten päin. Merkeissä oli yllättävän paljon laatueroja, riippuen kummin päin ne olivat.



Asemoinnin jälkeen piirsin terävällä veitsellä ja pienellä taltalla kuvioiden ääriviivat otelautaan. Tämän jälkeen pyyhkäisin niihin liitua, jotta ääriviivat näkyisivät paremmin jyrsittäessä.






Sitten olikin jyrsinnän vuoro, jonka tein dremel kopiolla ja lainaamallani jyrsintä tuella. Viimeistelyyn piti käyttää pientä talttaa, koska dremelillä ei saa teräviä kulmia. Ensimmäisen merkin kans meni ährätessä aikaa, kun en uskaltanut jyrsiä sitä kerralla oikein ja se jäi vähän liian syvälle muihin nähden (toivottavasti ei liian syvälle) ja viimeisestä lohkesi palanen nauhauran vierestä. Koitan paikata kolot epoksilla myöhemmin .



Loppupään kolosta tuli hieman väljä, mikä johti siihen että viimeinen merkki on hieman vinossa. Olisi pitänyt liimaushetkellä muistaa tarkistaa asemointi. Muuten tuo jyrsintä kai onnistui kohtuu hyvin, seuraava olisi jo helpompi tehdä.

Jyrsinnän jälkeen tein eben pölyä, jota sekoitan epoksi liimaan. Tästä saadulla seoksella merkit pitäisi saada kohtuu huomaamattomasti istumaan otelautaan. Epoksina käytin sellaista, missä työstöaika oli kaksi tuntia.



Sitten ei kun liimaamaan. Epoksia tuli aika reilusti ja se pursusi tuolta välistä ulos. Muutenkin käytin sitä aika reilusti, koska sen pitäisi hioutua radiuksen työstössä pois. Tämä oli sottaista hommaa mutta luotetaan siihen että jäljet putsaantuu myöhemmin.







No katsotaan Tiistaina mitä opettaja sanoo. Joutuukohan laitettamaan uuden otelaudan tilaukseen, vai jatketaanko tällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti