tiistai 20. syyskuuta 2011

Ohennetaan kaulaa

Jätin tältä kertaa nauhahommat ja aloin valmistella kaulan pyöristystä. Ennen pyöristyprojektia kaula pitää ohentaa oikean paksuiseksi. Tavoitteena olisi saada satulan pää 20mm ja rungon pää 22mm.

Mittasin ensin koko kaulan paksuuden otelaudan keskeltä ja vähensin siitä yo. mitat, näin saatiin alhaalta poistettavan puuaineksen paksuus.


Mittausten jälkeen piirsin rajat (mitä ei saa ylittää) molemmille kaulan kyljille ja samaalla kaulaan piirrettiin voluten profiili. Ajattelin kokeilla tuota volutea ja poistaa sen sitten jos se ei tunnu hyvältä.




Seuraavaksi hioin lavan sekä rungon päät suunnilleen oikeaan syvyyteen hiomakoneella. Tässä olisi ollut parasta käyttää oskilloivaa nauhahiomakonetta, mutta se nyt sattui olemaan rikki. Joten ei ollut muuta vaihtoehtoa kuin käyttää saatavilla olevaa. Hiomisessa oli tärkeää että molemmilta puolin lähti tasaisesti puuta, eli palikkaa piti käännellä tiheään. Näin ei toiselle puolen tullut isompaa monttua vahingossa. Samalla hion karkeasti voluten profiilin. Niin juu, volute on ns. peukalo stoppari, tarkoituksena vahvistaa lapaliitosta ja kai siitä on jotain hyötyä soitannollisestikin.





Sitten kun molemmissa päissä oli halutut kolot, hioin vielä keskeltä tavaraa pois. Tämän jälkeen poistin vielä höylällä puuta isommissa määrin pitkin kaulaa.


Lopuksi kitaran kaula hiottiin tasaiseksi palikalla ja 60:llä hiontapaperilla. Kaulan on oltava keskeltä suora ja tasainen ennen kuin kaarevuutta aletaan höylätä, koska keskialueeseen ei kosketa ennen viimeistelyhiontaa.



Lopputuloksesta tuli hyvä, paitsi kaulan paksuudeksi tuli nyt 21,5mm ja 23,5mm. Eli joutunen ottamaan vielä vähän puuta pois ensi kerralla, toisaalta paksuus tuntui nyt aika hyvältä, joten täytyy nyt makustella ajatusta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti