tiistai 12. lokakuuta 2010

Tehtävä Kaulakulma

Tänään aloittelin kitaran bodyn hionnalla, sitä piti vielä vähän pyöristellä ja ottaa puuta pois sieltä täältä. Olin tätä jo tehnyt hiontaa ennalta pari tuntia kotona porakoneeseen liitetyillä Bilteman hiomarullilla ja käsipelillä. Tosin nyt pitää tehdä samat hionnat uusiksi, ehkä kotihommissa oli tärkeintä se henkinen puoli, tiedä häntä.

Huomasin myös että olin unohtanut kääntää keskimmäisen kaulapuuriman ympäri, jotta puunsyy kuvio olisi rikkoontunut. Tämä ei kuulemma ole niin vaarallista, koska liimasaumat vahvistavat kaulaa riittävästi. 

Aloitin myös kaulan työstön, koska sitä voi tehdä rungon kanssa vuorotellen riippuen koneista ja työvaiheista. Liimatusta kaulalankusta oli tavoitteena saada 20mm kaulapuu ja homma hoitui leikkaamalla se vannesahalla halki.


Eli saatiin noin 23, sekä 21 milliä paksut palikat. Tuossa vannesaha vähän kieroili, joten ei haljennut ihan keskeltä. Tuosta paksummasta tulisi varsinainen kaula nyt tekeillä olevaan kitaraan.




Leikkauksen jälkeen höyläsin puut 20mm ja toisen 19.5mm (tästä periaatteessa saattaisi tulla myös yksi kitaran kaula).

Seuraavaksi varsinaisesta kaulapuusta (20mm) leikataan lapa 14 asteen kulmassa, joka sitten liimataan myöhemmin takaisen. Näin tehtynä saadaan vahvempi kaulaliitos. Homma alkoi piirtämällä ympäriinsä oikea leikkauskulma ja apuviivat.


Varsinainen katkaisu hoitui kätevästi käsisahalla ja lehmän hermoilla, tuossa ei tosiaankaan kannattanut pitää kiirettä. Eikä painaa sahaa voimalla, eli kevyttä sahausta.



Sahaus onnistui hyvin ja seuraavaksi oli vuorossa sahauspintojen tasaus käsihöylällä. Höyläys piti tehdä viistosti ja piirtelin siihenkin joitain apuviivoja.


Loppujen lopuksi aika helppo homma, suotta jännitin. Lapa olisi nyt valmis liimattavaksi, mutta jääköön se ensi kertaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti