tiistai 19. lokakuuta 2010

Lavan liimaus

Viime kerralla sain sahattua kaulan ja lavan neljän asteen kulman valmiiksi, mutta en ehtinyt liimata sitä. No nyt olisi sen vuoro. Ensin tosin ohensin käsihöylällä lavan mahongin noin 14,5 milliin. Tällä höyläämisoperaatiolla saatiin siirrettyä liitosta hivenen lavan päätä kohti.


Eben lapaviilu on 2 milliä vahvaa, joten lavan kokonaisvahvuudeksi tulee nyt 16-17mm. Piirustuksissa vahvuudeksi on annettu 15mm, eli on siinä vielä työstövaraakin.

Tämän jälkeen esikasasin kaulan puristimilla (ennen liimausta). Tässä oli tärkeää laittaa puristimilla topparit kaulan runkopäähän, sekä lavan päätyyn (jottein liitos luista liimatessa). Toinen tärkeä asia oli katsoa suorakulmalla että kaula on kohtisuorassa liimausalustaa vasten. Ja kolmas tärkeä seikka oli leikata liimattavan sauman kokoiset puut puristimen alle.


Sitten ei muuta kuin liima väliin ja annetaan kuivua rauhassa. Puolen tunnin kuivumisen jälkeen päätin liimata myös sopivan palasen kaulan toiseen päähän. Sinne tulee runkoliitos ja se tarvitsi kaulan vahvuisen lisäpalan. Tämä aihio muotoillaan sitten vannesahalla oikeaan profiiliin.


Kaulalle ei oikeastaan tällä kertaa kannattanut tehdä enempää, eli jatkoin rungon hiomista käsin. Kokoajan kuitenkin kalvasi ajatus että eikö tässä voisi tehdä jotain järkevämpää. Keskustelin asiasta opettajan kanssa ja sain ohjeet rungon ja kaulan välisen liitoskulman tekoon. Se höylättäisiin käsin ensin 3.5 - 4 asteen kulmaan, siten että rungon pää on otelaudan kuudennentoista nauhan kohdalla. Ja siitä sitten viistetään otelaudan loppuosan verran. Ensiksi piti muokata otelauta oikean mittaiseksi. Otelautaan jätettiin 21 - 22 nauhan välin verran puuta päähän, tämä sahattiin vannesahalla ja hiottiin suoraksi. Kaulamikrofonin reunasuoja tulisi myöhemmin tätä vasten, joten sen pitää olla suorassa.





Katkaisun jälkeen piirsin keskiviivan runkoon ja merkkasin siihen kohtisuoraan poikkiviivan, johon otelaudan pää yltäisi. Tästä poikkiviivasta alkaen höylättäisiin kansi oikeaan kulmaan.


No höyläystäpä ei ehtinyt aloittaa, koska aika loppui. Pitää yrittää tehdä kotona tämä homma, varsinkaan kun ensi Tiistaina ei ole ohjattua opetusta.

Lopuksi vielä kuvat tuotoksista:

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti